polisen

sådan är den…kafkavärlden

oubliette

större bild…klicka

oubliette

av franskans oublier som betyder att glömma.
En medeltida avrättningsmetod där själva redskapet var en fängelsehåla. Ofta belägen under jord. Utan dörr och fönster med enda ingång via ett hål i taket.
Takhöjden 6-10 meter, släta väggar och den övre delen, ofta trattformad med spetsen uppåt, gjorde det omöjligt att komma ur hålan utan hjälp utifrån.
Avrättning med oubliette skedde genom att offret – för att inte skadas och förkorta lidandet – sänktes ned i hålan med ett rep.

Lyckligt lottade som bara kastades ned i hålan skadades ofta så svårt av fallet att döden omedelbart befriade.

Då främsta syfte med likvidering per oubliette var mesta och längsta möjliga lidande, kunde dåtidens makthavare hålla sina offer vid liv många år genom att se till att livsuppehållande vatten och mat firades ned från hålet i taket.

Avrättning med oubliette ansågs redan på medeltiden som det mest djävulska och fasaväckande av alla förekommande straff. Och då människonaturen därefter på intet sätt förändrats (till det bättre) fortlever och frodas dåtidens grymheter. Möjligen med tillägget; som aldrig förr.

Användning av medeltida fängelsehålor accepteras inte i dagens värld. Varken som avlivningsmetod eller för Någon/Någras ”höga nöje”. Däremot accepteras medeltidens utstuderade grymheter och maktövergrepp
”i princip”. Även i nutida välfärdstrygga och våldsfrämmande Sverige.
Enda skillnad idag är att, exempelvis, likvidering per ”princip oubliette” är mer resurskrävande än de medeltida förebilderna. Vilka var ‘självgående’  och 100% flyktsäkra. Utan hjälp utifrån var det…helt enkelt…omöjligt att fly från en medeltida oubliette.
.
Den medeltida oubliettens konstruktion ersätts idag av korruption, elektronik och (i vissa fall) tillhörande obegänsade ekonomiska och personella resurser. Exempelvis i länder som Sverige där ingen längre får avrättas enligt lag eller alls straffas om inget brott begåtts.  Medborgare som inte har begått ngt formellt brott men ändå bedöms så obekväma/farliga (för den s k maktelitens säkerhet)  måste därför likvideras ”på annat sätt”.

Det medeltida så påtagligt brutala våldet har därför i dagens Sverige ersatts av ett ”manschettvåld” som inte står de medeltida förebilderna efter…”i princip”. En sorts våld som tvärtom har utvecklats så snabbt och på ett sätt som ytterst hotar ALLA människor idag. Eftersom dagens s k manschettvåld är OSYNLIGT  för de flesta.
En värld på ytan. En helt annan därunder. Om detta ska här berättas.
Relaterade länkar nedan tillsvidare…

dödsdömd | missionen | åttonde fasen | omåttan | trollen
de farliga |halv A4 | go wikifreak | nu får det vara nog | stanken
den dumma ondskan

bildbakgrund…klicka bild

Annonser

Written by susaeg

12 juli, 2011 den 20:05

Publicerat i Uncategorized